ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ
Χημικός καθαρισμός εγκατάστασης θέρμανσης.
Ευρωπαική Οδηγία Ecodesign
Επιδότηση εγκατάστασης Φ.Α.
Εξοικονόμηση πάνω από 43% με φυσικό αέριο
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ηλιοθερμίας
Κοινότητα Ενεργειακές Λυσεις
Συνέδριο Ηλιοθερμίας
Εξοικονόμηση Ενέργειας
Νέα ιστοσελίδα της technotec
Συμμετοχές σε εκθέσεις
Ενδοδαπέδια-Γεωθερμία
Γνωρίζοντας την ενδοδαπέδια
Διεθνές συνέδριο Γεωθερμίας
Γεωθερμικός Κλιματσμός

Ποιό από τα παρακάτω συστήματα θεωρείτε την ιδανικότερη επιλογή οικιακής θέρμανσης.

Αντλία θερμότητας (αέρος - νερού)
Γεωθερμία
Ηλιοθερμία σε συνδυασμό με άλλη πηγή θέρμανσης
Λέβητα αερίου συμπύκνωσης
Λέβητα βιομάζας
Υβριδικό σύστημα με λέβητα πετρελαίου και επιπλέον πηγή θέρμανσης

Θα επιλέγατε την ενδοδαπέδια για σύστημα θέρμανσης;

Ναι, είναι από τους υγιεινότερους και οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης αλλά και δροσισμού
Ισως, δεν είμαι σίγουρος/ρη για αυτό το σύστημα θέρμανσης
Όχι, έχω ακούσει αρνητικά σχόλια για αυτό το σύστημα θέρμανσης

Ενδοδαπέδια θέρμανση - δροσισμός με πηγή ενέργειας τη Γεωθερμία!

Ενδοδαπέδια-Γεωθερμία


ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τεχνική που πρωτοεμφανίζεται στην κλασσική αρχαιότητα με βασική καύσιμη ύλη τα καυσόξυλα και μέσο μετάδοσης τον αέρα που διαχέονταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από το δάπεδο. Σήμερα η ενδοδαπέδια θεωρείται κατά πολλούς καινοτομία στον τομέα των εφαρμογών θέρμανσης.

Τα τελευταία 30 χρόνια και σχεδόν παράλληλα με την εμφάνιση των πλαστικών σωλήνων, κάνει έντονη την παρουσία της με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους εφαρμογής και υλικά.

Η technotec εγγυάται μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης  με ασφαλή λειτουργία, υγιεινές συνθήκες και συνθήκες άνεσης, αόρατη εφαρμογή και υλικά υψηλής ποιότητας.

 Ενδοδαπέδια

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης στηρίζεται στην προσαγωγή ζεστού νερού χαμηλής θερμοκρασίας σε πλαστικούς σωλήνες που διατρέχουν το δάπεδο. Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί σήμερα με νερό θερμοκρασίας από 30οC - 40οC, που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο.

Το ζεστό νερό μεταφέρει θερμότητα στον θερμομπετόν που περιβάλει τους πλαστικούς σωλήνες και στη συνέχεια το δάπεδο ακτινοβολεί θερμότητα.

Με τον τρόπο αυτό η θερμότητα διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο επιτυγχάνοντας τη βασική επιδίωξη των μορφών θέρμανσης τη δημιουργία δηλαδή, ιδανικών συνθηκών, ευεξίας και θερμικής θαλπωρής σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 •  Άμεση και ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο χώρο.
 •  Χαμηλό λειτουργικό κόστος.Για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας, στην ενδοδαπέδια θέρμανση το νερό προσαγωγής είναι 30οC - 40οC ενώ στα κοινά θερμαντικά σώματα ανέρχεται στους 70οC - 80οC. Αυτή θερμοκρασιακή διαφορά έχει ως αποτέλεσμα, λιγότερες ώρες λειτουργίας του λέβητα και επομένως χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
 • Φιλική προς το περιβάλλον.Λιγότερες ώρες λειτουργίας του λέβητα συνεπάγονται λιγότερη απελευθέρωση καυσαερίων, μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας.
 • Υγιεινότερες συνθήκες.Η θέρμανση του χώρου με ενδοδαπέδιο σύστημα σωληνώσεως επιτυγχάνει την ιδανική κατανομή θερμότητας για το ανθρώπινο σώμα, (ζεστά πόδια - κρύο κεφάλι). Αποτρέπονται ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τα κοινά θερμαντικά σώματα, με συνέπεια την έλλειψη σκόνης και τη διατήρηση της υγρασίας του αέρα στο χώρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σύγκριση ενδοδαπέδιας, Ιδανικής & κλασσικής θερμανσης

Σύγκριση ιδανικής, ενδοδαπέδιας και κλασσικής θέρμανσης

 • Οικονομία ωφέλιμου χώρου.Αποδέσμευση ωφέλιμου χώρου (δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα στους τοίχους) και επιπρόσθετα ένα καλαίσθητο αρχιτεκτονικά αποτέλεσμα.
 • Ασφάλεια.Αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί από καυτά και αιχμηρά σώματα, ειδικά εάν στο χώρο ζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένοι.
 • Βραχυπρόθεσμη απόσβεση κόστους.- Μείωση της κατανάλωσης καυσίμου πάνω από 30%.  - Αύξηση του χρόνου ζωής του καυστήρα ο οποίος λειτουργεί λιγότερες ώρες.  - Μειωμένο κόστος κτηριακής συντήρησης , εφόσον δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαυρίσματα στους τοίχους και στις κουρτίνες.  - Μηδενικό κόστος συντήρησης και αντικατάστασης θερμαντικών σωμάτων.
 • Δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με άλλα θερμαντικά σώματα.Θέρμανση κάποιων χώρων με κλασσικά θερμαντικά σώματα ή fan coil units.
 • Δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των σύγχρονων πηγών θερμότητας.Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας της ενδοδαπέδιας και της συνολικής αδράνειας του συστήματος εκτός των κοινών πηγών ενέργειας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ήπιες μορφές ενέργειας, όπως την ηλιακή, αντλίες θερμότητας για αεροθερμία, γεωθερμία κ.λ.π..

 

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ

Το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης το καλοκαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σύστημα ενδοδαπέδιου δροσισμού, αλλάζοντας τον κύκλο λειτουργίας της αντλίας θερμότητας και δια μέσου του ενδοδαπέδιου συστήματος, διανέμουμε κρύο νερό 18οC επιτυγχάνοντας συνθήκες δροσισμού στο κτήριο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

 • Συνθήκες άνεσης και υγιεινό περιβάλλον.Ομοιόμορφη κατανομή της θερμοκρασίας στο χώρο, αποφυγή ρευμάτων πολύ ψυχρού αέρα αλλά και θορύβου, που εμφανίζουν οι κλιματιστικές μονάδες.
 • Υψηλή εξοικονόμησης ενέργειας.Εκμεταλλευόμαστε τη μεγάλη ψυκτική επιφάνεια στην οποία διοχετεύουμε απλά δροσερό νερό χωρίς να έχουμε σπαταλήσει μεγάλα ποσά ενέργειας για την ψύξη του.
 • Μειωμένο αρχικό κόστος κτήσης.Κάνουμε χρήση του υπάρχοντος δικτύου ενδοδαπέδιας, και της αντλίας θερμότητας, ενώ σε περίπτωση χρήσης ψυκτικού μηχανήματος, αυτό υποδιαστασιολογείται διότι επωφελούμαστε από τη μεγάλη αδράνεια και τη θερμοχωρητικότητα του συστήματος.
 • Καθαροί χώροι.Εξαιτίας της έλλειψης ρευμάτων αέρα αποφεύγουμε τα μαυρίσματα στους τοίχους από τις κλιματιστικές μονάδες που θα τοποθετούνταν.

 

ΣΤΑΔΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Πριν την εγκατάσταση

   Η ενδοδαπέδια θέρμανση προσφέρει, το πλήθος των πλεονεκτημάτων που προαναφέρθηκαν, αλλά συγχρόνως απαιτεί πρόβλεψη και προσοχή στην μελέτη και την εφαρμογή της.

   Θα ήταν φρόνιμο η πρόβλεψη για την επιλογή της ενδοδαπέδιας να γίνεται στη φάση της σκυροδέτηστης, γιατί έτσι θα ληφθούν υπόψη εργασίες που θα διευκολύνουν την σωστή εφαρμογή της.

~ Εσωτερικό επίχρισμα. Στους χώρους που θα εγκατασταθεί ενδοδαπέδια θέρμανση οι εργασίες εσωτερικού επιχρίσματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

~ Τοποθέτηση πλαισίων εξωτερικών κουφωμάτων (κατωκάσια). Τα <<ρίχτια>> σε εξώπορτες, μπαλκονόπορτες και σκάλες πρέπει να υπολογιστούν για πάχος δαπέδου περίπου 10 εκ. και όχι 6-7 εκ. όπως του παραδοσιακού συστήματος.

~ Αποφυγή διακλαδώσεων στην υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Συνιστάται η εγκατάσταση των παροχών αυτών να γίνεται περιμετρικά.

~ Τοποθέτηση του σιφονιού αποχέτευσης σε σημείο που δεν εμποδίζει την εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας. Πρέπει να προσεχθεί το ύψος του σιφονιού σε σχέση με το ύψος του τελικού δαπέδου. Προτείνεται η τοποθέτηση του σε σημείο που δεν θα εμποδίσει την δαπεδόστρωση και όχι στο κέντρο του λουτρού.

~Καθαρισμός και αλφάδιασμα πλάκας - τσιμεντοκονία ισοστάθμισης. Στην περίπτωση που η υδραυλική και η ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί πριν την απόφαση εγκατάστασης ενδοδαπέδιας, και μεγάλος αριθμός σωληνώσεων διατρέχουν το δάπεδο, ενδείκνυται η χύτευση τσιμεντοκονίας ισοςτάθμισης ύψους 3-4 cm, ώστε ο εγκαταστάτης να παραλάβει την πλάκα καθαρή, αλφαδιασμένη και απαλλαγμένη από τυχόν προεξοχές.

Εγκατάσταση

~ Τοποθέτηση πίνακα διανομής.

~ Τοποθέτηση φύλλου πολυαιθυλενίου. Όταν η εγκατάσταση πρόκειται να γίνει σε πλάκα που από κάτω υπάρχει πυλωτή καλό θα ήταν πριν την τοποθέτηση της μορφόπλακας να τοποθετηθεί ένα φύλλο πολυαιθυλενίου.

~Τοποθέτηση περιμετρικής ταινίας - Περιμετρικοί Αρμοί.

~Διαμόρφωση εσωτερικών αρμών. Σύμφωνα με το DIN18560 που ορίζει τους αρμούς στα θερμαινόμενα δάπεδα.

~Τοποθέτηση μορφόπλακας.

~Τήρηση των αρμών διαστολής στα κεφαλόσκαλα.

~Τοποθέτηση σωλήνα.

Δοκιμή Δικτύου

Μετά το τέλος της εγκατάστασης των σωληνώσεων και πριν τη χύτευση του θερμομπετόν απαιτείται δοκιμή του δικτύου , εφαρμόζοντας πίεση τριπλάσια από την πίεση λειτουργίας.

Χύτευση θερμομπετόν

Η χύτευση του θερμομπετόν  ξεκινάει εφόσον το δίκτυο έχει παραμείνει τουλάχιστον 24 ώρες πρεσσαρισμένο και έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι πιθανών διαρροών.

Χύτευση θερμομπετόν

                  Εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης-δροσισμού έτοιμη προς χύτευση θερμομπετόν

~ Η σύνθεση του θερμομπετόν ανά m3 :

× 70% ποταμίσια ή χονδρόκοκκη άμμος.

× 250kg νερό.

× 300-350kg τσιμέντο.

× 2-2,5kg υπερρευστοποιητή (για αύξηση της ελαστικότητας, αποφυγή ρηγματώσεων του θερμομπετόν).

× 900gr ίνες πολυπροπυλενίου (για αύξηση των μηχανικών αντοχών, μείωση των φυσαλίδων αέρα , εκμηδενισμός των ρωγμών).

Ξήρανση τσιμεντοκονίας

Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι ο περιορισμός της σχετικής υγρασίας του θερμομπετόν.

Δαπεδόστρωση

Η δαπεδόστρωση ξεκινάει αμέσως μετά την ξήρανση, χρησιμοποιώντας κόλλες με υψηλή ελαστικότητα και γενικότερα υλικά κατάλληλης ποιότητας  με εγγύήσεις από τον προμηθευτή και τηρούμενες τις οδηγίες εφαρμογής τους.

Ρύθμιση συστήματος

Βάση της μελέτης γίνεται η ρύθμιση θερμοκρασίας των κυκλωμάτων της εγκατάστασης. Μια σωστή ρύθμιση της εγκατάστασης εγγυάται την καλή απόδοση του συστήματος.

 

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι φυσικοί διαθέσιμοι πόροι - πηγές ενέργειας, που υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, η γεωθερμία, οι υδατοπτώσεις, η θαλάσσια κίνηση που δεν εξαντλούνται αλλά διαρκώς ανανεώνονται και που δύνανται να μετατρέπονται σε ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης τους οφείλεται σε δύο λόγους: i) την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος, αφού τα αποθέματα συμβατικών πηγών ενέργειας εξαντλούνται και ii) το ότι πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Βάση στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής ένωσης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί από το 3,7% που ήταν το 1991 στο 7,8% το 2005 επί του συνόλου της κατανάλωσης ενέργειας, ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί λόγο του συνεχώς αυξανόμενου ρυθμού χρήσης τους.

 

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενέργεια που προσφέρει το υπέδαφος μέσω της σταθερής θερμοκρασίας του χειμώνα - καλοκαίρι και η οποία συνεχώς ανανεώνεται και συμπληρώνεται από τη βροχή, τον άνεμο και τις ηλιακές ακτίνες ονομαζόμενη ως γεωθερμική ενέργεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας σε εφαρμογές κλιματισμού χώρων.

Συνοπτικά, με ένα κλειστό γεωθερμικό σύστημα σωληνώσεων, εκμεταλλευόμαστε τη σταθερή θερμοκρασία του εδάφους (16-18 °C ) την οποία ανεβάζουμε μέσω ειδικών  γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε θερμοκρασία έως και 55 °C.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο γεωθερμικός κλιματισμός μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα νέα συγκροτήματα κατοικιών και οικοδομών αλλά και στα ήδη υπάρχοντα (υπό προϋποθέσεις). Τα συστήματα αβαθούς γεωθερμίας αποτελούνται από τρία βασικά τμήματα:

 geo

α. το γεωθερμικό εναλλάκτη, ο οποίος είναι ένα κύκλωμα σωληνώσεων μέσα στο έδαφος και αποβάλλει ή προσροφά θερμότητα από αυτό. Ο γεωθερμικός εναλλάκτης μπορεί να είναι

κλειστού (κατακόρυφου ή οριζόντιου τύπου) ή ανοιχτού κυκλώματος (υπόγειων νερών,

νερών μιας μικρής λίμνης ή ακόμα και της θάλασσας) .

Η επιλογή του γεωεναλλάκτη εξαρτάται από το διαθέσιμο χώρο που υπάρχει στο οικόπεδο της κατασκευής και είναι είτε οριζόντιος - όταν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, είτε κατακόρυφος μέσα στη γη, όταν το έδαφος προσφέρεται για γεώτρηση π.χ. δεν είναι πετρώδες.

Στην οριζόντια διάταξη το κόστος εκσκαφής - τοποθέτησης του εναλλάκτη θερμότητας είναι αισθητά χαμηλότερο. Στην κατακόρυφη διάταξη, ο αριθμός των γεωτρήσεων εξαρτάται από το ψυκτικό και θερμικό φορτίο της κατασκευής και  ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατασκευών που η εναπομείνασα επιφάνεια του οικοπέδου είναι περιορισμένη.

β. την γεωθερμική αντλία θερμότητας νερού-νερού, η οποία αντλεί ενέργεια από ένα χώρο και τη μεταφέρει σε ένα άλλο χώρο χαμηλότερης θερμοκρασίας. (Η αρχή λειτουργία της στηρίζεται στον ψυκτικό κύκλο)

Είναι δηλαδή πολύ απλά μια μηχανή που μπορεί να μεταφέρει τη θερμότητα από το θερμό χώρο στον ψυχρό ή στη γλώσσα των μηχανικών, από τη «θερμή δεξαμενή» στην «ψυχρή δεξαμενή». Το καλοκαίρι ορίζουμε θερμή δεξαμενή τον εσωτερικό χώρο και ψυχρή το υπέδαφος (επιλέγοντας λειτουργία δροσισμού) και η αντλία αποβάλλει στο υπέδαφος τη θερμότητα του σπιτιού μέσω του γεωεναλλάκτη. Το χειμώνα ορίζουμε θερμή δεξαμενή το υπέδαφος και ψυχρή τον εσωτερικό χώρο (επιλέγοντας λειτουργία θέρμανσης) και η αντλία προσδίδει θερμότητα μέσα στο χώρο.

Εξαιτίας της σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους, καθ` όλη την διάρκεια του έτους, ο βαθμός απόδοσης C.O.P. της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας παραμένει σταθερά σε λόγο 4-6 προς 1.

Δηλαδή, για κάθε ΚW ηλεκτρικής ενέργειας Wηλ που καταναλώνει η αντλία θερμότητας από το οικιακό δίκτυο, αποδίδει έως 4-6ΚW θέρμανσης ή ψύξης αντίστοιχα. Κατ` αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως και 60%, συγκριτικά με ένα συμβατικό σύστημα κάλυψης του θερμικού και ψυκτικού φορτίου.

Οριζόντια γεωθερμία

Σύστημα γεωθερμίας οριζόντιας διάταξης

γ. το σύστημα μέσω του οποίου γίνεται η απορρόφηση ή η πρόσδοση θερμότητας σε εσωτερικό χώρο. ( π.χ. δίκτυο σωληνώσεων ενδοδαπέδιας θέρμανσης).
Οι αντλίες θερμότητας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση εσωτερικών χώρων με συμβατικά σώματα των καλοριφέρ καθώς αυτά απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες νερού προσαγωγής, αλλά μόνο με συστήματα ακτινοβολίας (ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη δαπέδου).

Επιπλέον, στον εσωτερικό της εγκατάστασης μπορούν να λειτουργήσουν και Fan Coil Units (σώματα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα) για την αφύγρανση των εσωτερικών χώρων στη λειτουργία του δροσισμού.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 • Μεγάλη εξοικονόμησης ενέργειας. Μία γεωθερμική αντλία θερμότητας καταναλώνει συνήθως γύρω στο 25%-30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Οι γεωθερμικοί εναλλάκτες έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.
 • Φιλικό στο περιβάλλον. Πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον αφού δεν εκπέμπει καθόλου ρύπους (καυσαέρια, σκόνες, μυρωδιές κλπ).
 • Είναι αθόρυβο και απολύτως ασφαλές.
 • Ιδιαίτερα χαμηλό λειτουργικό κόστος. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, η ψύξη και η θέρμανση ενός κτιρίου που χρησιμοποιεί Γεωθερμικό Σύστημα είναι μέχρι και 70% οικονομικότερη (δηλαδή, λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο κόστος πετρελαίου) Εκτός από το κόστος κατασκευής δεν έχει άλλες επιβαρύνσεις, διότι δεν χρειάζεται δαπανηρή συντήρηση.
 • Αυτονομία. Το Γεωθερμικό σύστημα αντικαθιστά πλήρως τη χρήση πετρελαίου ή άλλου καυσίμου. Συνεπώς ενδείκνυται και για απομακρυσμένες περιοχές με δυσκολία ανεφοδιασμού.
 • Τέλος, προσδίδει υπεραξία στο ακίνητό μας εξαιτίας της ιδιόκτητης πηγής ενέργειας.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Παρ' όλο που ο γεωθερμικός κλιματισμός χρησιμοποιείται χρόνια στο εξωτερικό, στη χώρα μας υστερεί αρκετά. Βασική αιτία είναι ότι μέχρι πρόσφατα η αβαθής γεωθερμία ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται πως αλλάζει τα τελευταία χρόνια.  Έργα που λειτουργούν σήμερα με γεωθερμία εκτός από ιδιόκτητες κατοικίες είναι, το Δημαρχείο Πυλαίας Θεσσαλονίκης, το κτίριο Μηχανικών Μεταλλείων στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και το Ευρωπαϊκό κέντρο Δημόσιου Δικαίου στα Λεγραινά Αττικής.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) περιλαμβάνει πολλά μέτρα για επιδοτήσεις συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για περισσότερες λεπτομέρειες: http://www.ypan.gr/

Προτάσεις


Ηλιακός θερμοσίφωνας MEGASUN HELIOAKMI
Ηλιακός θερμοσίφωνας MEGASUN HELIOAKMI
Πιστοποιητικό στεγανότητας
Πιστοποιητικό στεγανότητας
Συντήρηση κλιματιστικού
Συντήρηση κλιματιστικού
Συντήρηση Μονάδας Αερίου
Συντήρηση Μονάδας Αερίου
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ
Χημικός καθαρισμός εγκατάστασης θέρμανσης.
Βελτιώσεις Συστημάτων
Βελτιώσεις Συστημάτων
Ηλιοθερμία σε ξενοδοχεία
Ηλιοθερμία σε ξενοδοχεία

Πρόσφατα έργα

Περισσότερα έργα
Παπάφη 55 ΤΚ 546.38, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 911511, 2310907027
Φαξ 2310 911512
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

active³ 4.9 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης